Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΦΕΚ του Συνδέσμου

Ο Σύνδεσμος παρέχει στις βρύσες των μελών του ποιοτικό ΠΟΣΙΜΟ νερό!

 

Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Σ.ΥΔ.Λ.Ι) ιδρύθηκε το 1968 (ΦΕΚ τ.Β, 318, 6/7/1968) από αρχικά 46 Κοινότητες. Με τις μετέπειτα επεκτάσεις ο Σ.ΥΔ.Λ.Ι. σήμερα υδροδοτεί 60 οικισμούς στους 3 Καλλικρατικούς Δήμους: Δήμος Ιωαννιτών, Δήμος Ζίτσας και Δήμος Δωδώνης,

(8 πρώην Καποδιστριακούς Δήμους ή Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμων του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων: πρώην Δ. Ανατολής, πρώην Δ. Μπιζανίου, πρώην Δ. Παμβώτιδος, πρώην Δ. Περάματος (τμήμα), πρώην Κοινότητες Δήμου Ιωαννιτών, πρώην Δ. Πασσαρώνος (εκτός Ελεούσας), πρώην Δ. Εκάλης και πρώην Δ. Ζίτσας και πρώην Δ. Αγίου Δημητρίου)

 ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Δήμος Ζίτσας

Ασφάκα, Μεταμόρφωση (Καρυές), Πετσάλι, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Βατατάδες Βλαχάτανο, Άνω Λαψίστα, Κάτω Λαψίστα, Μεγάλο Γαρδίκι, Ροδοτόπι, Ζωοδόχος, Βουνοπλαγιά, Άγιος Ιωάννης Ελεούσας (Μπισδουνάκι), Γραμμένο, Πετράλωνα, Ανάργυροι, Περάτη, Λοφίσκος, Βαγενήτι, Πολύλοφος και (από τον Πολύλοφο) Λυκοστάνη, Λύγγος, Νεοχώρι, Πρωτόπαππα, Ζίτσα, Καρίτσα, Δαφνόφυτο, Σακελαρικό, Λίθινο

 Δήμος Ιωαννιτών

Περίβλεπτος, Κρανούλα (Λυκόστομο, Άγιοι Απόστολοι), Αγία Μαρίνα (Λυκοτρίχι), Αμφιθέα, Νήσος Ιωαννίνων, Προφήτης Ηλίας (Καρδαμιτσίων), Καρδαμίτσια, Νέα Ζωή, Ολυμπιάδα, Σταυράκι, Μάρμαρα, Κάτω Μάρμαρα, Εργατικές Κατοικίες Πανόραμα, Νεοχωρόπουλο, Πεδινή και Αγία Μαρίνα Πεδινής, Ανατολή, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια, Μπιζάνι, Κολωνιάτι, Κατσικάς, Κουτσελιό, Γορίτσα, Κοσμηρά, Ασβεστοχώρι, Κόντσικα και Ζευγάρι Κόντσικας, Αμπελειά και Φιλοθέη.

 Δήμος Δωδώνης

Σερβιανά, Αβγό, Μολυβαδιά, Επισκοπικό

 το Νοσοκομείο Χατζηκώστα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχοντας στην αρμοδιότητά του τα εξωτερικά δίκτυα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών, καθώς και περίπου 280 μεμονωμένες συνδέσεις ιδιωτών: οικίες, επιχειρήσεις, εμπορικές, βιομηχανικές, ζωοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και αγροτεμάχια που υδροδοτούνται εκτός των οικισμών, σε σημεία που δεν υπάρχουνε εσωτερικά δίκτυα, από τους κεντρικούς αγωγούς του ΣΥΔΛΙ σε όλες τις ανωτέρω περιοχές

 Με σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του ΣΥΔΛΙ και του Δήμου Ιωαννιτών (υπ΄ αριθ. 1224/2021,  7-12-2021 (ΑΔΑ Ω1Ν4ΩΕΩ-7ΦΦ), ο ΣΥΔΛΙ δεν λειτουργεί (λύση προγραμματικής σύμβασης) τις τρεις (3) γεωτρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών στους Λογγάδες και δεν έχει αρμοδιότητα στο σύστημα του πρώην Δήμου Παμβώτιδας. 

 Η αρμοδιότητες του ΣΥΔΛΙ απορρέουν από τον εγκεκριμένο κανονισμό υδροληψίας (Απόφαση 55/1992 Ε.Ε, αρ. έγκρισης 34710, 10-12-1992)

ΑΡΘΡΟ 8ον :

Ο Σύνδεσμος έχει την αποκλειστική ευθύνη της συντήρησης και λειτουργίας των αντλιοστασίων και των αγωγών μεταφοράς των υδατοδεξαμενών μέχρι και των υδρομέτρων κάθε μέλους. (σημ: εξωτερικά δίκτυα, υδρευόμενα μέλη είναι οι κοινότητες)

Την ευθύνη συντηρήσεως και λειτουργίας των αγωγών μεταφοράς μετά το υδρόμετρο του Συνδέσμου (σημ: στην έξοδο της δεξαμενής) καθώς και των εσωτερικών δικτύων υδρονομής έχουν τα μέλη, τα οποία επιμελούνται σχετικά με δαπάνες τους και με τα αρμόδια όργανά τους. (σημ: μέλη σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών - ΔΕΥΑΙ και οι Δήμοι Ζίτσας και Δωδώνης)

 Επομένως η αρμοδιότητα του Συνδέσμου είναι τα εξωτερικά υδραγωγεία μέχρι και τις δεξαμενές σε όλους τους ανωτέρω οικισμούς. Από τις δεξαμενές για τα εσωτερικά δίκτυα εντός των οικισμών αρμόδιοι είναι οι αντίστοιχοι Δήμοι και η ΔΕΥΑΙ.

 Τα δίκτυα του Συνδέσμου επεκτείνονται σε συνολικό μήκος περίπου 320 χλμ μέσα από τα οποία παρέχονται κατά μέσο όρο 20.000 κυβικά πόσιμο νερό ημερησίως, που ξεπερνάει τα 40.000 κυβικά τις ημέρες των μεγάλων καταναλώσεων του καλοκαιριού, νερό που αντιστοιχεί για ανάγκες οικιακής ύδρευσης σε περισσότερους από 120.000 κατοίκους.

Εστιακό σημείο του συστήματος ύδρευσης του Σ.ΥΔ.Λ.Ι είναι οι γεωτρήσεις αναρύθμισης στην περιοχή των πηγών Τούμπας. Το νερό των γεωτρήσεων αυτών διοχετεύεται σε δύο υδρευτικά υποσυστήματα: το Σύστημα Υψηλής Πίεσης (ΣΥΠ) –αντλιοστάσιο και γεωτρήσεις Τούμπας και ρυθμιστική δεξαμενή Μιτσικελίου- και το Σύστημα Χαμηλής Πίεσης (ΣΧΠ) –αντλιοστάσιο και ρυθμιστική δεξαμενή Βουνοπλαγιάς, γεωτρήσεις Βουνοπλαγιάς και Τούμπας-, ενώ λειτουργούν και τα περιφερειακά υποσυστήματα Νεοχωρίου, Κόντσικας,και Αμπελειάς, Πανόραμα Κάτω Μαρμάρων και Παρκιό Κουτσελιού.
Συνολικά ο ΣΥΔΛΙ λειτουργεί σήμερα 33 γεωτρήσεις με μέγιστη δυνατότητα άντλησης πάνω από 4.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
Τα τελευταία έτη καταμετρήθηκαν ποσότητες κυβικών στις δεξαμενές των Δήμων μεταξύ 8.000.000 κυβικά και 9.000.000 κυβικά ανά έτος.
Για περιπτώσεις σχεδιασμού υδρευτικών έργων μια μέση μελλοντική ημερήσια κατανάλωση προτείνεται από το ΥΠ.ΕΣ της τάξης των 250 λίτρων ανά κάτοικο ανά ημέρα (Εγκύκλιος 14/28-02-1990).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σ.ΥΔ.Λ.Ι. η σημερινή ημερήσια κατανάλωση ανά κάτοικο (απογραφή 2011, 41.552 κάτοικοι – εξυπηρετούμενος πληθυσμός 50.000) είναι της τάξης των 520 λίτρων ανά κάτοικο ανά ημέρα.
Αυτή η προκύπτουσα υπερκατανάλωση οφείλεται στην απώλεια νερού από βλάβες των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των υδροδοτούμενων τοπικών Δημοτικών Διαμερισμάτων που  εκτιμάται να είναι της τάξης του 10% - 30% και από την χρήση μεγάλων ποσοτήτων πόσιμου ύδατος σε οικιακή άρδευση και αγροτοπτηνοτροφική χρήση, λόγω του ημιαστικού χαρακτήρα των περιοχών που υδροδοτεί ο ΣΥΔΛΙ και της χαμηλής τιμής του νερού. Ακριβώς, λόγω του ημιαστικού χαρακτήρα παρουσιάζεται μεγάλη διακύμανση στις καταναλώσεις ανά δίμηνο με χαμηλές καταναλώσεις και επάρκεια ύδατος το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος και μέγιστες καταναλώσεις και έλλειψη ύδατος το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος σε συνάρτηση με τις προαναφερόμενες αιτίες.
«Όταν αναφερόμαστε σε αγροτική δραστηριότητα των οικισμών, αφορά την οικιακή άρδευση, κήπους και καλλιέργειες σε αυλές και ιδιοκτησίες στα πολεοδομικά όρια των οικισμών ή πέριξ αυτών και πολλά πτηνοτροφεία. Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιούνται σημαντικές ποσότητες ποιοτικού πόσιμου νερού σε αρδευτικές χρήσεις και σε χρήσεις σε πτηνοτροφεία, σε βάρος των υδρευτικών χρήσεων και των υδροφόρων.
Ειδικά στα πτηνοτροφεία απαιτείται για τη σωστή λειτουργία τους και τη βέλτιστη παραγωγή η θερμοκρασία να είναι χαμηλή. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι την 1η ημέρα 32-33ο C στο ύψος του νεοσσού και μειώνεται σταδιακά κατά 2,8ο C κάθε εβδομάδα έως την 4η στους 20-21ο C έως το τέλος της εκτροφής. Η σχετική υγρασία καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ 50-70%. Όσον αφορά τα πτηνοτροφεία με ανεπαρκή μόνωση στεγών, ο αέρας κάτω από τη στέγη των υπόστεγων μπορεί να ακτινοβολήσει θερμότητα σε σημαντικά ποσοστά κατά τη διάρκεια του ζεστού μέρους της ημέρας. Τα πτηνοτροφεία στα ήπια έως θερμά κλίματα απαιτούν καλή μόνωση των στεγών. Για λόγους κόστους, αποφεύγεται η κατασκευή και μόνωση και χρησιμοποιούνται λύσεις μείωσης της θερμοκρασίας του θαλάμου με πλαίσια δροσισμού ή διαβρεχόμενες παρειές (Panels) ή εφαρμογή υδρονέφωσης. Δεν είναι σπάνιο ως λύση να χρησιμοποιείται ακόμα και απλά το κατάβρεγμα των στεγών των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με μπεκ, οδηγώντας σε μεγάλες καταναλώσεις και σπατάλη υδρευτικού νερού, λόγω της χαμηλής τιμής του νερού και της αίσθησης ότι αυτό είναι απεριόριστο και ανεξάντλητο.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έντονη διακύμανση στις καταναλώσεις των οικισμών μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού με αυξητικές τάσεις, σε συνδυασμό με την έντονη και χωρίς χωροταξικό ή άλλης φύσης σχεδιασμό, ανάπτυξη της πτηνοτροφίας σε όλο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Επίσης δεν έχει καταγραφεί και μελετηθεί το θέμα τις απόρριψης των στερεών και υγρών αποβλήτων των πτηνοτροφείων. Αν και προβλέπονται από την αδειοδότηση συγκεκριμένες διαδικασίες, ενδεχομένως αυτές να μην τηρούνται και να γίνεται ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων χωρίς επεξεργασία αυτών, πχ ξήρανση για τα στερεά, φίλτρανση για την απομάκρυνση οργανικού φορτίου για τα υγρά.» (Γ. Μπέλλος, Ηλ/γος Μηχ. ΤΕ, MSc, “Διερεύνηση της προστασίας από τη ρύπανση των πηγών Τούμπας Ιωαννίνων” 2017).
Οι απώλειες του ΣΥΔΛΙ είναι πολύ μικρότερες από 3% (εκτίμησή μας) λόγω του ότι τα κύρια, κεντρικά δίκτυα, έχουν αντικατασταθεί και δεν εμφανίζουν βλάβες και διαρροές.
Η πραγματική κατανάλωση στις περιοχές αρμοδιότητας του ΣΥΔΛΙ, δεν αντιστοιχεί στην αναλογία 250lt ανά κάτοικο ανά ημέρα που ισχύει σε αστικά κέντρα, αλλά κατά πολύ περισσότερο για τους λόγους που αναφέρθηκαν, δηλαδή τη χρήση πόσιμου ύδατος σε άλλες αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις.

Έχουν εξαλειφθεί οι πολυήμερες ή πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση που εμφανίζονταν πριν λίγα χρόνια με αποτέλεσμα ειδικά τα τελευταία χρόνια να μην εμφανιστεί σχεδόν κανένα πρόβλημα με εξαίρεση μικροπροβλήματα κύρια από βλάβες ΔΕΗ ή άλλες βλάβες αντλιοστασίων ή δικτύων που αντιμετωπίζονται άμεσα.

Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιεί η Υπηρεσία μας σε γεωτρήσεις όπου είναι εφικτό, παρατηρείται υποβάθμιση και υπερεκμετάλλευση του υδροφόρου στο Λεκανοπέδιο πέριξ των περιοχών Τούμπας, σε συνδυασμό με τη μη αναπλήρωση του υδροφόρου, ενώ δεν παρατηρείται υποβάθμιση στις περιοχές Βουνοπλαγιάς, Κόντσικας, Νεοχωρίου.

Η παροχή παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά την διάρκεια του έτους και κατά τους θερινούς κυρίως μήνες παρουσιάζεται έλλειψη νερού λόγω φαινομένων ξηρασίας και λειψυδρίας και μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων και πτώση του υδροφόρου η οποία πτώση υδροφόρου εμφανίζει τάση μόνιμης μείωσης τα τελευταία έτη και οδηγεί σε μείωση των αντλούμενων ποσοτήτων, αλλά και η αύξηση της ζήτησης τους θερινούς μήνες λόγω της αύξησης οικοδομικής, οικιστικής, εμπορικής, επιχειρηματικής και πτηνοτροφικής δραστηριότητας, οδηγεί στην ανάγκη αύξησης της διατιθέμενης ποσότητας του ύδατος.

            Με βάση τα στοιχεία και την εκτίμηση της Υπηρεσίας μας για τη ζήτηση, ειδικά τους θερινούς μήνες και τις ώρες αιχμής, για τα επόμενα έτη θα απαιτηθεί η αύξηση των παρεχόμενων υδατικών πόρων στα δίκτυα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των καταναλώσεων και θα πρέπει να εξευρεθούν νέοι πόροι.

Έργα

         Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου: "Ενίσχυση υδροδότησης Αμπελειάς – Επισκοπικού με τη διασύνδεση στο υδροδοτικό σύστημα" προϋπολογισμού 1.238.900€ από πιστώσεις του ΣΥΔΛΙ, που αφορά στην διασύνδεση υδροδότησης της Αμπελειάς και του Επισκοπικού από το υδροδοτικό σύστημα του ΣΥΔΛΙ και τα δίκτυα Χαμηλής και Υψηλής πίεσης καθώς και στον ανασχεδιασμό και βελτίωση συνολικά του κλάδου ΥΠ του ΣΥΔΛΙ από το Νεοχωρόπουλο, εντός του Πανεπιστημίου, στην Πεδινή, στην Αγία Μαρίνα Πεδινής και μέχρι την Αμπελειά και Επισκοπικό για τη συνολική βελτίωση και βέλτιστη λειτουργία. Κατασκευάζονται νέα δίκτυα και δίκτυα συνδέσεων, από το Νεοχωρόπουλο, Πεδινή και μέχρι την Αμπελειά, συνολικού μήκους 9400μ. Κατασκευάζεται νέα ρυθμιστική δεξαμενή στην Αμπελειά χωρητικότητας 200κμ. Κατασκευάζεται νέο αντλιοστάσιο για την Αμπελειά – Επισκοπικό, στην Πεδινή με αντλητικά συγκροτήματα και δεξαμενή αντλιοστασίου χωρητικότητας 45κμ. Κατασκευάζονται συνδέσεις στην Πεδινή και στην Αγία Μαρίνα Πεδινής και αναβαθμίζεται το αντλιοστάσιο στην Πεδινή για την βελτίωση όλου του κλάδου εξωτερικού δικτύου στην Πεδινή. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεδιοίκησης -παρακολούθησης και αυτοματισμού SCADA της λειτουργίας αντλιοστασίων, αντλιών και δεξαμενών στις περιοχές αυτές.
Ολοκληρώθηκε το έργο «Βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΚΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση δικτύων» προϋπολογισμού 6.780.000€ από πιστώσεις του ΕΣΠΑ με την ηλεκτροδότηση 4 γεωτρήσεων (Ασφάκα, Πρωτόπαππα, Αμπελειά και Ασβεστοχώρι) και το σύστημα τηλεδιοίκησης το οποία επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την παρακολούθηση των γεωτρήσεων, αντλιών και ρυθμιστικών δεξαμενών, ενώ έχουνε παραδοθεί σε λειτουργία δίκτυα 10χλμ διαμέτρου Φ600 από Βουνοπλαγιά μέχρι Νεοχωρόπουλο και τρεις δεξαμενές.
Ολοκληρώθηκε το έργο «Κατασκευή νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τη θέση Τούμπα έως τη θέση Βουνοπλαγιά», προϋπολογισμού 7.430.000€ από πιστώσεις του ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει νέο κεντρικό αντλιοστάσιο στην Τούμπα, επιπλέον 3 γεωτρήσεις στην Τούμπα παροχής έως και 400 επιπλέον κυβικά ανά ώρα στα δίκτυα και νέο τροφοδοτικό αγωγό μήκους 10χλμ διαμέτρου Φ500 από την Τούμπα έως τη Βουνοπλαγιά, όχι απλά βελτιώνοντας και άλλο τα δίκτυα, αλλά δημιουργώντας υποδομή για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Ολοκληρώθηκε το διακρατικό με την Ιταλία έργο WATERGUARD από πιστώσεις του INTERREG, με αιχμή το αυτοματοποιημένο Σύστημα υποστήριξης Αποφάσεων κατόπιν της ολοκλήρωσης των μελετών, ερευνών, την ανάπτυξη των κανόνων, την εγκατάσταση του τηλεμετρικού δικτύου παρακολούθησης και την πιλοτική εφαρμογή καθώς και της ανταλλαγής πληροφορίας και τεχνογνωσίας με την Ιταλία, το οποίο περιλαμβάνει την Online παρακολούθηση της ποιότητας του ύδατος σε 12 σταθμούς παρακολούθησης, την απεικόνιση σε βάση GIS και την αυτόματη λήψη μέτρων προστασίας εάν υπάρξει ανάγκη.
Ολοκληρώθηκε το διακρατικό με την Αλβανία έργο SaveSafeWater, με το ΣΥΔΛΙ επικεφαλής εταίρο, από πιστώσεις του INTERREG, με βασικό σκοπό του προτεινόμενου έργου τη δικτύωση για αμοιβαία αύξηση ικανοτήτων ασφαλούς διαχείρισης υδατικών πόρων σε διασυνοριακό επίπεδο, μέσω:
α) Δημιουργίας ενός λογικού πλαισίου ανάπτυξης ικανοτήτων διαχείρισης υδατικών πόρων.
β) Ανάπτυξη ενός διασυνοριακού πλαισίου διαχείρισης υδατικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μεθοδολογίας μείωσης της τρωτότητας των συστημάτων διαχείρισης υδατικών πόρων σε συνάφεια με τις εκάστοτε συνθήκες κλιματικής αλλαγής.
γ) Αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού μέσω της μείωσης του μη ανταποδοτικού νερού, των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης και της μείωσης της κατανάλωσής του.
δ) Δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του νερού σε όλο τον κύκλο της αλυσίδας παροχής και ανάπτυξη μοντέλου προσομοίωσης ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών (είσοδος και έξοδος της μονάδας επεξεργασίας, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, συστήματα παροχής και διανομής).
ε) Αύξηση του χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών, σχετικά με την κλιματική αλλαγή μέσω της  ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Είναι σε πλήρη λειτουργία, με μελέτη και επίβλεψη κατασκευής από την Τεχνική Υπηρεσία του ΣΥΔΛΙ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Σύστημα τηλεελέγχου SCADA).





Σε πραγματικό χρόνο απεικονίζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή όλες οι πληροφορίες του δικτύου ύδρευσης και η δυνατότητα επέμβασης στη λειτουργία του.
Ποιες πληροφορίες εμφανίζονται;
·                     Λειτουργική κατάσταση αντλιών (on-off)
·                     Σφάλματα (θερμικά, σπασίματα αγωγών, ελλείψεις τάσεων κ.λ.π)
·                     Ώρες λειτουργίας αντλιών
·                     Στάθμες δεξαμενών (ακριβείς μετρήσεις σε ποσοστά επί τοις εκατό)
·             Παράμετροι συστημάτων χλωρίωσης (ποσοστό υπολειμματικού χλωρίου, σφάλματα κ.λ.π)
·                     Ιστορικά στοιχεία (παροχών, σταθμών, συναγερμών κ.λ.π)



Ποιοι χειρισμοί μπορούν να γίνουν;
·                     Έλεγχος αντλιών
·                     Αλλαγή επιθυμητών ορίων σταθμών δεξαμενών
·                     Αλλαγή παραμέτρων χλωρίωσης
·                     Καθορισμός πορείας νερού
·                     Καθορισμός παροχών
·                     Αναγνώριση σφαλμάτων
Από τι αποτελείται;
·                     Από τοπικούς σταθμούς
·                     Από τον κεντρικό σταθμό ελέγχου
Τι εξοπλισμός χρησιμοποιείται;
·                     PLC
·                     Ηλεκτροβάνες
·                     Αισθητήρια μέτρησης
·                     Ασύρματες επικοινωνίες
·                     Ενσύρματες επικοινωνίες
·                     Ειδικό λογισμικό
·                     Ηλεκτρονικός υπολογιστής
Πού είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες;
Ο κεντρικός υπολογιστής μπορεί να δικτυωθεί, ώστε το σύστημα να είναι προσβάσιμο από: τα γραφεία των μηχανικών, το χημείο, τους προϊσταμένους κτλ και τέλος μέσω Internet.
Πώς μπορεί να γίνει απόσβεση του κόστους του;
·                     Μείωση απωλειών νερού
·                     Μείωση προβλημάτων στο δίκτυο
·                     Ταχύτητα εντοπισμού τυχόν προβλημάτων
·                     Μειωμένη απαίτηση επισκέψεων στο δίκτυο
·                     Καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων





            Φυσικά υπολείπονται σοβαρές επιμέρους παρεμβάσεις σε επίπεδο αντικατάστασης και ενίσχυσης δικτύων αλλά και αύξησης των υδατικών πόρων, καθώς και τα υπόλοιπα της μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΣΥΔΛΙ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΣΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΜΠΑ ΜΕΧΡΙ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ: 14.200.000,00€ που δεν χρηματοδοτήθηκαν, και περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του δικτύου Υψηλής πίεσης από το αντλιοστάσιο στην Τούμπα μέχρι το Νεοχωρόπουλο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης.
Αν και υπάρχει τεχνογνωσία και ωριμότητα έργων (ώριμες μελέτες: "Κατασκευή νέας ρυθμιστικής δεξαμενής στη Βουνοπλαγιά", "«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΥΔΛΙ» προϋπολογισμού 2.940.000,00€ και άλλα ) όπως έχουν αποδείξει τα έργα στο παρελθόν που επίλυσαν τα προβλήματα υδροδότησης, η τύποις «Τεχνική Υπηρεσία» του ΣΥΔΛΙ αδυνατεί να υλοποιήσει οποιοδήποτε έργο λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης, έλλειψης ειδικοτήτων και μη επάρκειας διαχειριστικής ικανότητας.

Ο Σύνδεσμος καθημερινά παρακολουθεί και παρεμβαίνει για την ομαλή υδροδότηση των κατοίκων του λεκανοπεδίου, με άμεσες αποκαταστάσεις βλαβών και έργα συντηρήσεων και βελτιώσεων, ενώ παρακολουθεί την χλωρίωση και την ποιότητα του πόσιμου ύδατος με μετρήσεις σύμφωνα με την νομοθεσία, εξασφαλίζοντας έτσι επαρκείς ποσότητες ποιοτικού πόσιμου ύδατος για τους κατοίκους. 
Ως Υπηρεσία είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων και εναρμόνιση με αυτές – όπως και αποδεικνύεται και με το έργο WATERGUARD- για την παροχή ποιοτικού πόσιμου νερού στους πολίτες της περιοχής και έτσι θα συνεχίσουμε, εκμεταλλευόμενοι ευκαιρίες που θα δοθούν μέσω των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και INTERREG.

Από αυτά τα πράγματι εντυπωσιακά μεγέθη αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων είναι από τους μεγαλύτερους φορείς ύδατος όχι μόνο στον Νομό αλλά και σε όλη την Ήπειρο, συμβάλλοντας στην οικιστική και εμπορική ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αλλά και διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής.

Ο Σύνδεσμος από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα αυξάνει συνεχώς το μέγεθός του, παρέχοντας ποιοτικό πόσιμο νερό στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και επιτελεί κοινωνικό έργο υδροδοτώντας απομακρυσμένους και δυσπρόσιτους οικισμούς και μονάδες του Λεκανοπεδίου, εφαρμόζοντας κοινωνικά και όχι μόνο οικονομικά κριτήρια, συμβάλλοντας στην ποιότητα της καθημερινής ζωής και στην οικονομική ανάπτυξη.


ΦΕΚ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ τ.Β' αρ ΦΕΚ 318, 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 1968




ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Έγκριση ΟΕΥ τ.Β' αρ ΦΕΚ 2011, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1999

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ "ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ..."
τ.Β' αρ ΦΕΚ 2810, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΕΥ τ.Β' αρ ΦΕΚ 392, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Τ.Ε.Ι. 

Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων διαθέτει τρεις (3) θέσεις πρακτικής άσκησης σπουδαστή Τ.Ε.Ι., ανά εξάμηνο, στο Ν.Π.Δ.Δ. Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, Νομού Ιωαννίνων, ως εξής:
− Μία (1) θέση Τμήματος Ηλεκτρολογίας
− Δύο (2) θέσεις διαφόρων Ειδικοτήτων
Καθορισμός θέσεων πρακτικής άσκησης σπουδαστών Τ.Ε.Ι., στο ΝΠΔΔ «Σύνδεσμος Υδρεύσεως Δήμων και Κοινοτήτων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων»
 τ.Β' αρ ΦΕΚ 118, 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012